۱۲ بهمن ۱۳۹۶
احسان مهرابی
بدون دسته بندی
پوزخند بزرگ آقازادهها به دادگاه

شهرام جزایری
گزارش و عکس روزنامهها دربارهی لبخند شهرام جزایری به محمد دری نجفآبادی فرزند وزیر سابق اطلاعات و مهدی مقتدایی فرزند دادستان سابق کل کشور در اولین دادگاه او در اول بهمن ۸۰، از دیدگاه برخی «پوزخند آقازادهها» به دادگاه تلقی شد. در آن سالها واژهی «آقازاده» رونق گرفته بود و این دادگاه علنی به عنوان اولین تایید رسمی حضور گستردهی «آقازادهها» در فساد اقتصادی بود. هرچند پیش از آن نیز خبرهای بسیاری در حد شایعه در این باره مطرح شده بود.
محمد دری نجفآبادی فرزند قربانعلی دری نجفآبادی، اولین وزیر اطلاعات دولت محمد خاتمی که بعدها دادستان کل کشور شد، متهم ردیف سیام و مهدی مقتدایی فرزند مرتضی مقتدایی دادستان سابق کل کشور متهم ردیف بیست و هشتم پروندهی شهرام جزایری بودند.
اتهام محمد دری نجفآبادی «تحصیل مال نامشروع» به مبلغ ۲۵ میلیون تومان و«اعمال نفوذ غیرقانونی» به نفع شهرام جزایری بود.
این دو متهم که پدرانشان مقامات امنیتی و قضایی بودند در دادگاه اعلام کردند که شکنجه شدهاند. آنان اتهامهای خود را رد کردند و محمد دری نجفآبادی گفت که «از میراث آقازادهگی تنها آزادگی را» آموخته است.
مهدی مقتدایی هم در دادگاه ادعای نمایندهی دادستان دربارهی «اعمال نفوذ» که منجر به«میلیاردها تومان سواستفاده» شده را رد کرد.
مقتدایی و دری نجفآبادی در قالب شرکتی با نام «آروین دنیا» با شهرام جزایری همکاری میکردند و مقتدایی گفت که «اساس تاسیس» این شرکت «جلسات دینی و مذهبی» بوده که با کاظم صدیقی داشتهاند. کاظم صدیقی که سال ۸۸ به عنوان امام جمعه تهران منصوب شد آن روزها در محافل مذهبی به «استاد اخلاق» مشهور بود.
مقتدایی در نهایت به یک سال و شش ماه زندان، رد اصل مال و دری نجفآبادی به یک سال زندان محکوم شد.
اما در نهایت مشخص نشد این دو محکوم برای اجرای حکمشان به زندان منتقل شدند و یا اجرای حکم به دلایلی منتفی شده است.
ناصر واعظ طبسی؛ فراگیر شدن واژهی «آقازاده»
مشهور است که علی ربیعی، رییس وقت کمیتهی تبلیغات دبیرخانهی شورای عالی امنیت ملی واژهی «آقازاده» را ابتدا در مورد ناصر واعظ طبسی فرزند عباس واعظ طبسی، تولیت آستان قدس رضوی مطرح کرده و این اصطلاح فراگیر شده است.
نام ناصر واعظ طبسی به صورت رسمی در پروندهی «المکاسب» مطرح شد. پروندهای که براساس گزارش وزارت اطلاعات دولت محمد خاتمی و سازمان بازرسی کل کشور شکل گرفت اما در نهایت دادگاه، ناصر واعظی طبسی و دیگر متهمان را تبرئه کرد. البته اعلام شد که ناصر واعظ طبسی پولهای دریافت شده از بانک ملی را پس داده است.
شرکت «المکاسب» در دوبی دفتر داشت و با وجود اینکه گفته میشد ۵۰ درصد از سهام آن متعلق به بانک ملی است از آن به عنوان یک شرکت خصوصی نام برده میشد.
واعظ طبسی پیش از این پرونده هم مدیرعامل منطقهی آزاد سرخس بود و ابهامهایی درباره سواستفادهی مالی درپروژههای این منطقه و احداث خط آهن ایران – ترکمنستان مطرح شده بود.
دکل نفتی؛ از اصولگرایان تا «آقازاده» وزیر
محسن مهاجرانی فرزند عطاالله مهاجرانی، وزیر ارشاد دولت محمد خاتمی نیز «آقازاده» خوانده میشود، هرچند پدرش سمتی در حکومت ندارد.
رسانههای اصولگرا از محسن مهاجرانی به عنوان متهم پرونده دکل نفتی نام میبرند اما محمود علیزاده طباطبایی، وکیل او اعلام کرده در مرحلهی تحقیقات مقدماتی برای موکلش «قرار منع تعقیب صادر شده اما هنوز این قرار برای ما ابلاغ نشده است.»

یاسین رامین و مهناز افشار
«آقازادهی اصولگرا» و همسر هنرپیشه مشهور
یاسین رامین فرزند محمد علی رامین، معاون مطبوعاتی وزارت ارشاد در دولت محمود احمدینژاد و همسر مهناز افشار هنرپیشهی مشهور یکی از سنگینترین وثیقههای سالهای اخیر را داشته است.
رامین که با شکایت سازمان هلال احمر بازداشت شده بود با وثیقهی ۲۹ میلیارد تومانی آزاد شده و هنوز حکم دادگاهش صادر نشده است.
برخی رسانهها رامین را به واردات شیر خشک فاسد به ایران متهم کردهاند اما امیر محسن ضیایی، رییس جمعیت هلال احمر «اختلاف حساب دو میلیون یورویی» را دلیل شکایت این نهاد اعلام کرده است.
یاسین رامین که تابعیت آلمانی داشته شرکتی در آلمان تاسیس کرده بود و پدرش پیش از این از نقش پسرش در دور زدن تحریمهای کشورهای غربی علیه ایران سخن گفته بود.
«آقازاده» سیاسی – اقتصادی
در بین «آقازادهها» مهدی هاشمی فرزند اکبر هاشمی رفسنجانی، شاخصترین آقازادهی زندانی است و بیشترین حکم زندان برای او صادر شده است.
هر چند عملا پروندهی مهدی هاشمی پس از اعتراضها به انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ کلید خورد اما در نهایت سخنگوی قوه قضاییه اعلام کرد که «اختلاس و ارتشا» از جمله مواردی بوده که دادگاه درباره آن حکم محکومیت صادر کرده است.
مهدی هاشمی به دریافت رشوه از شرکت استات اویل متهم شده بود اما نزدیکان و وکیل او اعلام کردند که وزارت اطلاعات دولت خاتمی پس از تحقیق این گزارش را رد کرده است.
پیش از اینکه مهدی هاشمی مطرح شود، شایعههایی دربارهی فعالیتهای اقتصادی یاسر هاشمی مطرح بود. پای او اما هیچگاه برای موضوعات اقتصادی به دادگاه باز نشد. فئزه هاشمی هم دیگر عضو خانواده هاشمی رفسنجانی بود که پس از اعتراضها به نتیجهی انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ شش ماه زندانی شد.
درسالهای گذشته برخی دیگر از فرزندان مقامات جمهوری اسلامی نیز دادگاهی شدهاند اما پروندهی آنها کمتر خبرساز شد.
از جمله سال ۹۰ رسانههای ایران خبر داده بودند که محمد طاهر (شجاع الدین) حائری شیرازی فرزندمحی الدین حائری شیرازی، امام جمعه سابق شیراز به اتهام زمینخواری به شش سال حبس و بازگرداندن ۳۶۶ میلیون و چهارصد هزارتومان به دولت و ۴۰۲ میلیون و چهارصد هزار تومان جریمه محکوم شده اما دادگاه تجدیدنظر این حکم را نقض کرد.
به جز اینها گزارشهای دیگری نیز دربارهی پروندههای فساد مالی فرزندان مقامات جمهوری اسلامی منتشر شده است. از جمله عباس پالیزدار براساس اسناد هیات تحقیق و تفحص مجلس از قوه قضاییه حمید یزدی فرزند محمد یزدی، رییس سابق قوه قضاییه را به فساد اقتصادی متهم کرده بود اما گزارشی دربارهی تشکیل پرونده برای حمید یزدی منتشر نشده است.
«آقازادههای» اعدامی
از اولین ماههای پس از انقلاب ۵۷ در ایران تعدادی از فرزندان مقامات و چهرههای شاخص از جمله مجتبی طالقانی فرزند آیتالله طالقانی به دلیل فعالیتهای سیاسی خود بازداشت و زندانی شدند. همچنین محمدحسین جنتی فرزند احمد جنتی، رشید حسنی فرزند غلامرضا حسنی، امام جمعه ارومیه از جمله فرزندان مقامات بودند که به دلیل فعالیت در گروههای مخالف جمهوری اسلامی اعدام شدند.
وحید لاهوتی پسر آیتالله حسن لاهوتی نیز به دلایل گرایشهای سیاسی خود دستگیر و کشته شد. پس از آن خود آیتالله لاهوتی نیز دستگیر و در زندان فوت شد که فائزه هاشمی رفسنجانی عروس آیتالله لاهوتی مرگ او و پسرش را مشکوک دانسته است.
پس از اعتراضها به نتایج انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ نیز تعدادی از فرزندان مقامات جمهوری اسلامی از جمله علیرضا بهشتی فرزند آیتالله بهشتی و حسن معادیخواه فرزند حجت عبدالمجید معادیخواه بازداشت شدند.
حسن یونسی فرزند علی یونسی، وزیر سابق اطلاعات نیز یک سال زندانی شد و مهدی خزعلی فرزند آیتالله خزعلی عضو سابق شورای نگهبان نیز پس از سال ۸۸ بارها بازداشت شده است.•