۱۳ اسفند ۱۳۹۲
بهرام میلانی
اجتماع
صفر و یکها هم عاشق میشوند
اگر خجالت را کنار بگذاریم، اکثرمان حداقل یک بار تجربۀ سر زدن به سایتهای دوستیابی را داریم؛ حالا یا از سر کنجکاوی یا به خاطر پیدا کردن شخصی برای همنشینی. دلیل این کار هم مشخص است، این وبسایتها فضای امن و راحتی را در اختیار افراد میگذارند که بیرون از در اتاقشان نمیتوانند آن را پیدا کنند.
این مورد در فضای سنتی و بستۀ جامعۀ ایران که هر روز در آن سعی میشود تا جلوی ارتباط انسانها گرفته شود، بیشتر به چشم میآید. با توجه به این شرایط چه خوشمان بیاید و چه بدمان بیاید این سایتها آمدهاند که بمانند و نادیده گرفتنشان به زودی غیرممکن خواهد شد. در این مقاله نگاهی به سه برنامۀ معروف دوستیابی انداختم که در ادامه میتوانید تجربۀ من در مواجهه با هر کدام از این سایتها را بخوانید.
اوکی کیوپید (okcupid)
“اوکی کیوپید” شاید حرفهایترین و جامعترین سایت و برنامه دوست یابی آنلاین باشد. طراحان اوکی کیوپید دقیقا آنچه را که شما از یک سایت دوستیابی انتظار دارید به شما عرضه میکنند. شاید مهمترین چیزی که اوکی کیوپید را از بقیۀ سایتهای مشابه مانند پلنتی آف فیش (POF) جدا میکند سیستم سؤالهای آن باشد. شما با ایجاد یک حساب کاربری در این وبسایت میتوانید به سؤالهای شخصی در مورد خود پاسخ دهید، این سؤالها میتوانند راجع به هر چیزی باشند از معنای جملات شکسپیر گرفته تا تعداد دفعاتی که در روز حمام میکنید. شما پس از پاسخ دادن به این سؤالات، جوابهایی را که دوست دارید طرف مورد نظرتان داده باشد نیز انتخاب میکنید و به سیستم میگویید که چقدر جواب این سؤال برایتان مهم است. برای مثال در مورد تعداد دفعات حمام میتوانید به سیستم بگویید کسی که به دنبالش هستید حداقل باید روزی پنج بار حمام برود و شما کمتر از پنج حمام در روز را نمیپذیرید.
وبسایت پس از جمع آوری اطلاعات شما افرادی را که با خواستههای شما مطابقت دارند لیست میکند و اینگونه میتوانید بدون اینکه با کسی صحبت کرده باشید بفهمید که چقدر از نظر شخصیتی شبیه بهم هستید. شاید در ابتدا برنامۀ اوکی کیوپید سردرگم کننده به نظر بیاید ولی بر خلاف ظاهر ترسناکش کار کردن با آن بسیار آسان و سریع است. چیزی که در این وبسایت نظر من را به خود جلب کرد گروه سنی کاربران آن بود. اکثریت کاربران زن و مردی که دراوکی کیوپید حضور داشتند افراد بالای بیست و شش سال بودند که قریب به اتفاقشان به دنبال یک رابطۀ بلند مدت میگشتند. آنها در اصل اوکی کیوپید را به عنوان یکی از آخرین راهها برای پیدا کردن نیمۀ گمشدهشان انتخاب کرده بودند. البته خواستۀ آنها چندان هم با توجه به آمار بالای ازدواجهایی که از طریق این وبسایت صورت گرفته است غیر منطقی نیست.
تیندر (tinder)
هر چقدر که “اوکی کیوپید” برای ایجاد روابط بلند مدت طراحی شده است از آن طرف “تیندر” برای افرادی ایجاد شده که برایشان مهم نیست اخلاقیات طرف مقابلشان چه گونه است و تنها در صورتی که شخصی که پیدا میکنند جذاب باشد حاضرند با او ملاقات کنند و اگر روراست باشیم شبی را با او بگذارنند.
سیستم کار تیندر، آنقدر آسان است که فکر میکنید چرا تا قبل از این کسی به فکر درست کردن این برنامه نیفتاده بود. ساختن اکانت در تیندر به آسانی وصل کردن این برنامۀ موبایل به فیسبوکتان است. نگران نباشید این برنامۀ فیسبوک، شما را به کسی نشان نخواهد داد ولی نام شما و سه عدد از عکسهای پروفایلتان را برای حساب کاربریتان قرض خواهد گرفت. پس از وارد شدن به تیندر کافی است بگویید که چقدر دوست دارید پسر یا دختری که به دنبالش میگردید به شما نزدیک باشد. بر اساس مسافتی که انتخاب کردید، تیندر به جستجوی افراد موجود در آن منطقه میپردازد و نتایج را به شما نشان میدهد. شما در هر لحظه فقط یکی از نتایج را میتوانید ببینید. اگر از عکس شخصی که در صفحه موبایلتان نقش بسته خوشتان آمد عکس را به سمت راست صفحه میکشید و اگر هم بدتان آمد عکس آن شخص را به سمت چپ میکشید و به سراغ نفر بعدی میروید. در آن سو اگر شخصی که شما آن را به سمت راست صفحهتان انتقال دادید از شما نیز خوشش آمده بود آنوقت گزینۀ صحبت کردن برای شما باز میشود و از آن به بعد هر آنچه اتفاق میافتد فقط به شما بستگی دارد. همانطور که گفتم تیندر برای روابط پرمعنا و عمیق طراحی نشده است و شاید همین هم باعث شده باشد که اکثر کاربران آن بازه سنی ۱۸ تا ۲۵ سال داشته باشند، سنی که در آن افراد کمتر به دنبال شخصی برای گذراندن ادامۀ زندگی هستند و بیشتر به دنبال کسی میگردند تا خواستههای جنسی خود را با او برطرف کنند.
بادو (Badoo)
بین تمام وبسایتها و برنامههایی که من برای این مقاله به آنها سر زدم “بادو” جزو معدود سایتهایی بود که در من حسی ناخوشایند ایجاد کرد. اگر شهرت این وبسایت نبود، شاید در همان دقایق اول از آن بیرون میآمدم ولی به دلیل تبلیغهای گسترده و تعداد کاربران بالای آن خودم را متقاعد کردم تا بمانم و نگاهی عمیقتر به آن بیندازم.
اول بگذارید توضیح کوتاهی راجع به عملکرد بادو به شما بدهم. شما ابتدا در این وبسایت مانند هر وبسایت دیگری باید عکس و اطلاعات پایهتان را به بادو بدهید تا سیستم بر اساس اطلاعاتتان کاربرانی را که با تقاضاهای شما همخوانی دارند بیابد. البته سیستم گردش بادو به پیچیدگی اوکی کیوپید نیست و امکانات جستجویی که در اختیار افراد قرار میدهد تنها به جنس، سن و فاصله مکانی محدود میشود. باید گفت بادو به دلیل رابط کاربری جذاب و آسانی که دارد جزو سایتهای خوب حساب میشود ولی موردی که استفاده از این وبسایت را با مشکل مواجه میکند کاربران آن است.
اگر بخواهم ساده بگویم بادو مشکل چت رومهای قدیمی یاهو را دارد و مانند همان چت رومها سه گروه کاربر اصلی دارد گروه اول پسران نوجوان هستند که واقعا برای پیدا کردن دوست عضو شدهاند، گروه دوم مردانی هستند که با سوءاستفاده از عکس زنان ناشناس به سرکار گذاشتن گروه اول میپردازند و گروه سوم کارگران جنسی هستند که پیدا کردن مشتری در این وبسایت را آسانتر از سرگردانی در خیابانها یافتهاند. البته با این حال هنوز هم مانند دوران قدیم یاهو، گروه کوچکی پیدا میشوند که واقعاً بالای هجده سال سن دارند و برای پیدا کردن دوست و همصحبت پایشان به این وبسایت باز شده است، اما هنوز هم به دلیل وجود افرادی که قبلاً به آنها اشاره شد، استفاده از بادو معمولاً تجربهای ناخوشایند برای اکثر افراد خواهد بود.
این سه وبسایت و برنامه تنها گوشهای از دنیای عظیم دوست یابی آنلاین هستند. ولی اگر بخواهم این سایتها را به بخشهای یک شهر تشبیه کنیم اوکی کیوپید کافهای در نزدیکی یک کتابفروشی است که اکثرا افراد سی ساله یا دانشجویان سال آخری را در خود جا داده است، تیندر یک پیتزافروشی در نزدیکی یک کلاس زبان خارجی است که بیشتر افراد نوجوان در آن رفت و آمد میکنند و بادو هم از همان محلههایی است که هر وقت نزدیکشان میشوید مادرتان بسیار نگرانتان خواهد شد حتی اگر اتفاقی برایتان در آن خیابان نیفتد. حال اینکه شما به کدام بخش از این شهر میروید انتخاباش بستگی به شما و قصدتان از یک دوستی آنلاین دارد.