۲۹ شهریور ۱۳۹۲
مهرزاد سرگزی
فرهنگ
معرفی کتاب
تریو تهران نوشته رضیه انصاری
تریو تهران دومین رمان رضیه انصاری است. اودر این اثر با محور قراردادن خانهای در شهر تهران، قصهٔ سه زن به نامهای عالیه و منیژه و سالومه را در سه دورهٔ مختلف تهران در آن خانه تعریف میکند. این سه زن که هر سه همسران خود را به واسطهٔ اتفاقات اجتماعی و سیاسی و مدنی در سالهای دههٔ بیست و پنجاه و هشتاد از دست دادهاند، در سه نما به دنبال مرد خود میگردند تا هویت خود را به اثبات برسانند. اتفاقها و حس و حالی که درشهر تهران و این خانه جاری است، اعم از عشق به مبارزه و وفاداری، یا ابزورد و بیهودگی مطلق، یا تعلیق و حیرانی و خستگی و سر در گمی، از روحیه و سرنوشت این زنان جدا نیست. نویسندهٔ رمان، شخصیت عالیه را از «اشغال» بهرام بیضایی و شخصیت منیژه را از «آرامش در حضور دیگران» غلامحسین ساعدی برگرفته و با حفظ سبک نوشتاری مولفین داستانهای اصلی، قصهٔ دلخواه خود را نوشته و ماجرا را به خوبی پیش برده است. اما سالومهای که در قطار رو به غرب، اتفاقات اجتماعی و سیاسی سال۸۸ و پیامدهای آن را در ذهن مرور میکند و به قول خودش زندگیش شده کابوس بیداری، و از پس فکرهایش به تحلیل و توجیه و دعوا و… میرسد، برای همهٔ ما بسیار آشناست. مایی که به پای خانه و وطن ماندهایم و دودلیم، و مایی که هجرت کردهایم و پشیمانیم… «از خانه تا تبعید، از تهران تا پراگ، تا پاریس، از یک روح در دو بدن تا دوروح، شاید هم چند روح… خستهای، از ماقبل تاریخ…» تریو تهران را نشر آگه در۱۴۶ صفحه و تیراژ۲۲۰۰ نسخه (بهار۹۲) منتشر کرده است. رمان «شبیه عطری در نسیم» به قلم همین نویسنده برندهٔ دوازدهمین دورهٔ جایزهٔ مهرگان ادب ۸۹-۸۸ شده بود.
********************************************************************************
آسمان کیپ ابر نوشته محمود حسینی زاد
زنم خندید. گفت «تا حالا بیمارستانی دیدی که کف اتاقش قالی انداخته باشن؟»… باز خندید. گفت از وسط فرش، پیچی شروع شده بود و با خمهای فراوان به حاشیهها میرفت و سرتا سر قالی در هر خمی گلهای چند رنگ… گفت میترسیده باران روی فرش ببارد و شاخهها بشکنند، اینقدر نازک بودند و نحیف…
ما هم نازکیم و نحیف. گاهی آدم دلش تنگ میشود. حالا اون که رفته دیگه هیچ وقت نمیاد یا همین طوری دپ زدهای، مثلا غروب جمعهای بوده یا تو هوایی کسی شدهای، زیاد فرق نمیکند. اسمش همین است، دلتنگی. گاهی آن قدر دلگیر میشوی که همهٔ کتابهای شعر را که بگردی و همهٔ موزیکهای غمگین را که بگذاری باز حال نمیدهد. ما پیشنهاد میکنیم مجموعه داستان آسمان کیپ ابر محمود حسینی زاد را در کتابخانهتان داشته باشید تا هر وقت دلتان تنگ شد یکی از داستانهایش را بخوانید. آب روی آتش است. درد عمیقتر راوی، غم شما را سبک میکند. این مجموعه داستان دوست داشتنی توسط نشر زاوش در ۱۳۰ صفحه (۱۳۹۱، تهران) در ۱۶۰۰ نسخه به چاپ رسیده است. محمود حسینی زاد، داستان نویس، مترجم و منتقد در ماه میامسال موفق به دریافت نشان گوته از کشور آلمان شد. این نشان به شخصیتهای برجستهای اعطا میشود که فصل مشترکشان علاقه و توجه به زبان آلمانی و نقش آنها در برقراری ارتباط بین کشورشان و ادبیات و فرهنگ آلمانیزبان است. آدونیس، جان لوکاره، کارل پوپر، بیلی وایلدر و پیر بوردیو پیش از این به دریافت این نشان نائل شدهاند. سیاهی چسبناک شب و این برف کی آمده از دیگر آثار تالیفی محمود حسینی زاد، و مجموعه داستانهای مثلا برادرم، گذران روز، آن سوی روخانه ادر و آسمان خیس، همچنین رمانهای اگنس و آلیس از جمله ترجمههای اواز زبان آلمانی ست.